Legea marțială în patru regiuni ucrainene anexate, aprobată de parlamentul Rusiei. Când intră în vigoare decretul lui Putin

de: Anca Lupescu
19 10. 2022

Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că a introdus legea marțială în patru regiuni din Ucraina ocupate ilegal de Rusia, pe care Moscova le-a revendicat luna trecută ca teritoriu propriu.

Lege marțială în Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson

Update 19 octombrie, ora 19.03. Camera superioară a Parlamentului Rusiei a aprobat decretul lui Vladimir Putin ce instituie legea marţială în patru regiuni ucrainene anexate: Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. Legea marţială intră în vigoare joi, la ora 0.00

Update 19 octombrie, ora 17.11. Un consilier prezidenţial ucrainean a respins decretarea legii marţiale în patru regiuni anexate ilegal de Vladimir Putin, calificând acest demers drept o „pseudolegalizare a jefuirii proprietăţii ucrainenilor”.

„Implementarea legii marţiale de către Rusia în teritoriile ocupate ar trebui să fie considerată doar o pseudolegalizare a jefuirii proprietăţii ucrainenilor printr-o altă regrupare. Acest lucru nu schimbă nimic pentru Ucraina, noi continuăm eliberarea şi dezocuparea teritoriilor noastre”, a transmis Mihailo Podoliak.

Știrea inițială

În remarcile televizate adresate membrilor Consiliului său de Securitate, Putin a dat, de asemenea, instrucțiuni guvernului să înființeze un consiliu special de coordonare sub conducerea premierului Mihail Mișușin pentru a lucra cu regiunile rusești pentru a stimula efortul de război al Moscovei în Ucraina.

Aceste măsuri, după aproape opt luni de război, au marcat cea mai recentă escaladare a lui Putin pentru a contracara o serie de înfrângeri majore în fața forțelor ucrainene de la începutul lunii septembrie.

Ele au venit în aceeași zi în care oficialii instalați de Rusia în Herson, una dintre cele patru regiuni ocupate, le-au spus civililor să părăsească anumite zone cât mai curând posibil, anticipând un atac ucrainean iminent.

Putin a declarat că măsurile pe care le ordonă vor crește stabilitatea economiei, a industriei și a producției în sprijinul a ceea ce Rusia numește operațiunea sa militară specială.

„Lucrăm la rezolvarea unor sarcini foarte complexe, pe scară largă, pentru a asigura un viitor fiabil pentru Rusia, viitorul poporului nostru”, a spus el.

Reamintim că astăzi s-a reunit Consiliul de Securitate rus la cererea lui Vladimir Putin.

„Este planificat să se examineze chestiuni legate de neutralizarea amenințărilor la adresa securității naționale în domeniul migrației și reglementarea proceselor de migrație în interesul dezvoltării socio-economice a țării și a stabilității socio-politice”, a precizat Kremlinul într-o declarație, potrivit TASS.

Ce este legea marțială și cum funcționează

Atunci când legea marțială este în vigoare, comandantul militar al unei zone sau al unei țări are autoritate nelimitată pentru a elabora și a aplica legile.

Legea marțială este justificată atunci când autoritatea civilă a încetat să mai funcționeze, este complet absentă sau a devenit ineficientă.

Mai mult, legea marțială suspendă toate legile existente, precum și autoritatea civilă și administrarea obișnuită a justiției. Aproape fiecare stat are o dispoziție constituțională care autorizează guvernul să impună legea marțială.

Puterea legii marțiale, considerată cândva ca fiind aproape absolută, are limitări; de exemplu, civilii nu pot fi judecați de tribunale militare atât timp cât tribunalele civile sunt funcționale.

Cu toate acestea, în limitele hotărârilor judecătorești, autoritatea unui comandant militar în cadrul legii marțiale este practic nelimitată.

Chiar și așa, personalul militar nu poate fi folosit în operațiuni de supraveghere sau sub acoperire și nu poate fi folosit ca informatori, investigatori sau interogatori, cu excepția cazului în care ancheta este o operațiune militară-civilă comună în care armata are un interes în rezultatul cazului.